Har du det rette inventar til dit kontor?

Kontor

Hvordan ved man at man har fundet det rette inventar til sit kontor?

Spørgsmålet kan let besvares ved at mærke efter i sin krop. Har du ondt i ryggen og lænden efter en lang arbejdsdag, er det et signal om, at noget skal laves om på din arbejdsstation. Jeg vil anbefale dig at starte med det vigtigste: kontorstolen.

Mange danske virksomheder huser i dag det vi kalder ”plastic-kontorstolen”. Du kender den sikkert godt; kontorstolen lavet i hård plastic, med blå eller sort stofbetræk. Denne stol har for det meste en relativt hård ryg, og er slet ikke ergonomisk formet efter ryggen.

Denne type stol har oftest heller ikke noget armlæn. Jeg undrer mig stadig over, hvordan det kan være lovligt at stille den slags stole til rådighed for sine ansatte. Efter min mening, skal en den bedste kontorstol have ordentlige armstøtter, så du kan hvile dine arme mens du enten skriver på tastaturet, eller bruger musen.

Dernæst skal kontorstolen have en ordentlig rygstøtte – ”Lumbar support” som man kalder det på engelsk. Det betyder at stolens nedre rygstykke bøjer lidt ud, og passer næsten perfekt ind i det svaj, som næsten alle af os får, når vi sidder ned. Til sidst synes jeg også at det er utrolig vigtigt at den gode kontorstol kan indstilles i højden – vi er jo ikke alle ens.

Skrivebordet er også vigtigt

Det næste der er vigtigt for en god arbejdsstation, er skrivebordet. Mange arbejdspladser benytter i dag ”statiske” skriveborde, som helt sikkert er gode og funktionelle. Disse skriveborde påtænker dog ikke det fysiske stress en stillesiddende arbejdsdag kan føre med sig.

Derfor vil det efter min mening være langt bedre, hvis du som arbejdsgiver får købt hæve sænkeborde til dine ansatte. Det kan godt være at det ved første øjekast er en stor udgift at skulle udskifte alle bordene på dit kontor, men det er en udgift som helt sikkert vil hente sig selv hjem på længere sigt. Ved at give dine ansatte muligheden for at rejse sig op mens de arbejder, vil give dem mere energi. Denne energi kan de omsætte til produktivitet.

Du får altså ved et sundere og mere produktivt arbejdskorps, ved at lave en relativ lille investering. Udover det sundhedsmæssige, vil jeg næsten garantere at du også vinder en masse goodwill fra dine ansatte, når de mandag morgen møder ind til helt nye skriveborde (og måske også kontorstole?).

Her får du god hjælp

Er du i tvivl om, hvilke typer kontormøbler der er de bedste (og rigtige) for dit og dit kontor, burde du tage et kig på www.kontorsager.dk. Her kan du finde artikler og tests af de bedste produkter på markedet. Du kan på siden også finde links til de butikker der har de bedste priser, og så skulle det hele gerne gå op i en højre enhed. Yderligere kan finde en masse gode råd og tips her.

Jeg kan i hvert fald give min varmeste anbefaling med på vejen, som jeg lige nu sidder ved mit hævede, hæve sænkebord i min ergonomiske kontorstol. Det er ting jeg aldrig ville kunne undvære til en lang arbejdssession… Og selvfølgelig kaffen!