Ravlygte test 2021 – dette skal du se efter når du handler

Ravlygter – det nye mekka i naturen

At købe ravlygte er efterhånden en stor jungle da udvalget af ravlygter er eksploderet efter vi i Danmark har fået en producent af netop disse lygter og da mange gerne vil ind på markedet ser vi nu et boom i hjemmesider der sælger disse Ravlygter.

Jeg og tre af mine venner som alle er ravjægere besluttede os for at lave denne side da vi har testet flere af ravlygterne på markedet og forskellen er stor – meget stor.

Sådan finder du den korrekte ravlygte:

På webshoppen ravfund.dk finder du en guide så du kan vælge den bedste ravlygte det er også samme firma jeg omtalte tidligere som selv producerer disse lygter. Jeg syntes personligt det er en yderst brugbar guide som giver et godt indblik i hvilken ravlygte der passer til ens behov og sandelig også ens tegnebog.

Vi har også handlet hos ravlygter.dk men det er kun mindre lygter de har men kvaliteten fejlende ikke noget. Her købte vi 51led lygter som vi hurtigt gav videre til børnene men de virkede fint.

Bølgelænge eller farven på lyset

Her bliver det lidt teknisk men bølgelængden som er den farve ravlygtens lys har bestemmer åbenbart hvordan rav lyser og det er jo ret interessant.

Her er et mindre uddrag fra deres webshop omkring dette emne:
Du har sikkert hørt at Rav ser gult ud når du lyser på det med en Ravlygte eller som nogle også kalder det en UV lygte til Rav, dette er dog en lidt forenklet betegnelse da UV lys strækker sig over et stort område. Indtil år 2019 var den normale bølgelængde for en Ravlygte ca. 395nm men efter vi hos Ravfund.dk udviklede vores ‘Yellow’ serie af Ravlygter som er blevet yderst populære er en Ravlygte ikke længere blot en Ravlygte. Når man belyser organisk materiale med UV lys sker der det at materialets mikroorganismer forsøger at reflekterer en ny bølgelængde og hvis bølgelængden på din UV lygte er ‘korrekt’ vil mikroorganismerne sende et lys tilbage. Krabber, tang, søstjerner, igler og mange andre organismer vil reflektere UV lys lidt afhængig af den bølgelængde man bruger. Rav vil reflektere en farve der er lys gul til mørk gul afhængig af Ravtypen og om Ravet er tørt eller vådt og især små stykker Rav kan være svære at se hvis de ligger sammen med lyse genstande som feks. strandskaller. 

Hvorfor koster nogle ravlygter 100kr og andre 3000kr ?

Producenten fortæller lidt om dette på deres side så igen skal du holde tungen lige i munden så du ikke får købt noget du ikke får brug for:

Når der skal produceres en Ravlygte er der rigtig mange faktorer der spiller ind som feks. lysets længde, lysets bredde og farven som Ravet skal gengive. Hvis en Ravlygte skal lyse langt skal lyset koncentreres og bla. reflektorer skal passe til de anvendte LED, koncentrerede Ravlygter er umiddelbart det der er billigst at lave da det ikke kræver så mange LED. Hvis Ravlygtens lys skal være bredt kræver det enten et meget stort lygtehoved eller specielle prismer/linser der kan sprede og samle lyset som vi feks. bruger i vores Epi serie. Ravlygter med bredt lys er generalt dyrere at producere da det kræver flere LED og mange gange specielle drivere til styringen af lyset. Skal Ravlygten derimod have både langt og bredt lys kommer den store udfordring da det i de fleste tilfælde vil kræve både et stort lygtehoved med mange LED samt specielt fredstillede LED med vinklet lys og det er en dyr process og det næste problem er strømforbruget i disse lygter da mange specielle LED vil kræve meget strøm, hvilket betyder mange batterier i lygten og for at opnå dette bruges der en teknik hvor batterierne serie forbindes. Det gør man for at øge spændingen men strømstyrken øges ikke så disse lygter vil normalt ikke have så lang drifttid. Skal Ravlygte produceres med specielle LED for at ændre på Ravets egenskab så det reflekterer i en anden farve er dette endnu en udgift i produktionen. Forskellen på det synlige lys fra en Ravlygte kan være stor og her på billedet vises der en almindelig Ravlygte til venstre og lyset fra en sådan er kraftig lilla og en smule rødligt i lyskeglens midte. Ravlygter som denne har en bølgelængde på 395-397nm og de vil få Rav til at reflektere i en svag gul nuance og det er den type der er mest kendt på markedet. Der findes dog mange andre modeller af Ravlygter som udelukkende produceres her hos os og ser vi på lyskeglen til højre i billedet ser vi en farve der bevæger sig over i mere lyse nuancer men dog stadig lilla i lyset og det er bla. Pro Yellow og Crystal Clear som alle udsender et lys på en manipuleret bølgelængde. Når Ravet rammes af denne type lys vil det reflektere i en markant anderledes gul farve som er meget lettere at få øje på. 

Jeg, Keld, Andres og Thomas ønsker jer alle en rigtig god ravjagt og håber i kunne bruge dette indlæg.