Stemmeguide: sådan finder ud af, hvem du skal stemme på ved valget

Danmark er lige nu inde i en meget spændende periode. Der er nemlig blevet udskrevet valg! Dette betyder, at vi om kort tid skal ned og sætte vores kryds på den statsministerkandidat, eller det parti, vi har mest tilfælles med. Hvis du, ligesom mange andre, er usikker på, hvad du skal stemme, er der flere forskellige ting, du kan gøre for at blive klogere. Du kan blandt andet overveje, hvad dine egne mærkesager er. Vil du vide mere? Så læs med herunder, hvor du får en stemmeguide med en oversigt over, hvordan du finder ud af, hvem du skal stemme på ved valget.

Tag parti-og kandidattests 

Hvis du er helt på bar bund med, hvilket parti, du har mest tilfælles med, kan du med fordel tage en partitest. Her svarer du på en række forskellige spørgsmål om blandt andet klima, sundhed og økonomi. Ud fra dine svar får du en oversigt over, hvilket parti, du er mest enig med. Kandidattesten fungerer på samme måde. Her er det dog ikke partier, men i stedet de forskellige formænd og statsministerkandidater. De forskellige parti-og kandidattests hjælper dig med at blive klogere på, hvad du egentligt mener om de forskellige valgtemaer, og du kan derfor bedre tage en beslutning om, hvem, eller hvad, du skal stemme på.

Lav en dybdegående undersøgelse af kandidaterne

En anden måde hvorpå du kan finde ud af, hvem du skal stemme på ved folketingsvalget, er ved at lave en dybdegående undersøgelse af kandidaterne. Selvom statsministerkandidaterne bruger meget af deres tid på at tale om klima, sundhed og meget andet, er der stadig ting, de ikke fortæller. Der er nemlig nogle mærkesager, der er mere aktuelle end andre. Ved at undersøge de forskellige kandidater dybdegående, finder du frem til deres holdninger om mærkesager, der lige nu ikke er aktuelle temaer. Måske har de præcist samme syn på udlændingepolitik eller ældrepleje som dig! Se en oversigt over kandidaterne på folketingskandidater.dk.

Se partilederdebat

Du har garanteret allerede lagt mærke til, at politikerne lige nu stiller op til diverse partilederdebatter på fjernsyn. Måske har du flere gange skiftet kanal, fordi du synes, det er kedeligt. Ønsker du dog at finde ud af, hvem du skal stemme på ved dette års folketingsvalg, kan det være en god ide at se en af disse partilederdebatter. Her fortæller de danske partiledere nemlig om, hvad deres præcise politik er på forskellige områder. Dette kan gøre det lettere for dig at adskille kandidaterne samt partierne.